Temiz Çakşır… Nasrettin Hoca… Nasreddin Hoca fıkraları… En güzel fıkralar… En eğleceli ve komik fıkralar… Detaylar Edebiyat Çocuk‘ta…
Temiz Çakşır
Herkesi Memnun Edemezsin isimli fıkra için tıklayınız.
Timurlenk, bir gün Nasreddin Hoca’nın cesaretini ölçmek ister. Kendisini bir meydana diker ve ellerini yanına açarak öylece durmasını emreder. Usta okçularından birine de gerekli emri verir.
Okçu, yirmi adımdan okunu atar. Ok, Hoca’nın sağ koltuğunun altından cübbesini delerek geçer. Okçu, ikinci oku da Hoca’nın sol koltuk altından geçirir. Üçüncü oku ile sarığını delip düşürür.
Bütün bu tehlikeli atışlar yapılırken Nasreddin Hoca, yerinden bir parmak bile kımıldamaz. Timurlenk onun soğukkanlılığına hayran kalarak bol bol ihsanlarda bulunur. Aynı zamanda da delinen cübbe ve sarığının yerine yeni bir cübbe ile sarık verilmesini emreder.
Hoca Timurlenk’e “Emredin de bir de çakşır (Şalvar) versinler!” der.
Timurlenk “Ne için?” diye karşılık verir. “Tarafımızdan çakşırına bir zarar getirilmiş değil ki…”
Nasreddin Hoca sıkılarak “Sizin tarafınızdan çakşırıma bir zarar gelmedi ama kendi tarafımdan büyük bir zarara uğradı. Giyilecek hali kalmadı. Onun için emredin de bir temiz çakşır versinler!” diye itiraf eder.
Timurlenk bu itirafa güler ve Hoca’ya bir de yeni çakşır verilmesini emreder.
Nasrettin Hoca kimdir?
Hayatı hakkında çok fazla bilgi bulunmayan Nasreddin Hoca, 1208 – 1484 yılları arasında, Anadolu Selçukluları döneminde yaşamış efsanevi kişidir.
Nasreddin Hoca’nın gerçekte yaşayıp yaşamadığına dair tartışmalar vardır. Bunun yanında gerçekten yaşamış olduğuna dair bazı belgeler de bulunmaktadır. Bu belgelerden edinilen bilgilere göre Hortu köyünde doğmuştur.
Nasreddin Hoca burada temel eğitimini almış, Sivrihisar’da medresede eğitim görmüştür. Babasının ölümünden sonra memleketinde köy imamlığı görevini üstlenmiştir. Nasreddin Hoca, bir süre sonra Akşehir’e göç etmiştir. Aynı zamanda Akşehir çevresindeki yörelerde de kısa süreli bulunduğu düşünülmektedir.
Nasreddin Hoca Akşehir’de ölmüştür. Günümüzdeki Nasreddin Hoca Türbesi’ne gömülmüştür. Nasreddin Hoca’nın adına anlatılar hikâyeler ölümüyle aynı yüzyıl içerisinde ortaya çıkmıştır. İlerleyen zamanlarda onun adına anlatılan hikâye sayısı binin üzerine çıkmıştır.
Nasreddin Hoca hikâyeleri insanları düşündürmeye yönelik eğlendirici, öğütleyici hikâyelerdir. Sözlerinden bazıları ise atasözü olarak günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Türk milletinin ince zekasını, espri gücünü en iyi şekilde yansıtan kişi olarak Türk Kültür Tarihi’nde layık olduğu seçkin yerini almıştır. Ayrıca 1996 yılı UNESCO tarafından tüm dünyada Nasreddin Hoca Yılı olarak kutlanmış olup günümüzde Nasreddin Hoca adına şenlikler, yarışmalar ve bilimsel toplantılar düzenlenmektedir.
Çeşitli fıkralarında Timurlenk ile aynı dönemde yaşamış gibi görünür ama bu mümkün değildir. Timurlenk ile çeşitli hikayeleri olan kişi aslında şair Ahmedi’dir. Hikayeler daha sonradan değiştirilmiştir.