Çocuk Edebiyatı Hikayeler Çocuk Hikayeleri Çömlek Hesabı | Nasrettin Hoca

Çömlek Hesabı | Nasrettin Hoca

0
333

Çömlek Hesabı … Nasrettin Hoca…. Nasreddin Hoca… Fıkra… Nasrettin Hoca fıkraları… Komik fıkralar… Eğlendirici fıkralar. Çocuklar için fıkralar… Detaylar Edebiyat Çocuk‘ta…

Çömlek Hesabı

Çömlek Hesabı… Nasrettin Hoca

Ye Kürküm Ye fıkrası için tıklayınız.

Ramazan’dan bir gün önce Hoca kendi kendine karar verir. “Ayın kaçı olduğunu ötekine berikine sormaktan, soranlara da bilmiyorum demektense kendim bir hesap tutayım,” der.

Çözüm olarak bir çömlek alıp rafa koyar. Her gün içine ufak bir taş atmaya başlar. Hoca’nın afacan oğlu, babasının her gün çömleğe bir taş attığını görür. Bir gün, evde kimsenin olmadığı bir sırada topladığı bütün taşları çömleğe atar…

Bayramdan birkaç gün önce çarşıda dolaşırken Hoca’ya Ramazan’ın kaçı olduğunu soranlar olur. Hoca “Biraz sabredin. Şimdi size Ramazan’ın kaçı olduğunu söylerim,” der.

Soruyu soranlar “Bekliyoruz Hoca’m,” derler.

Hoca, doğruca evine gidip çömlekteki taşları saymaya başlar. Yüz yirmi tane taş bulur. Kendi kendine “Doğrusunu söylesem bana deli derler,” diye düşünür. Çarşıda kendisini bekleyenlerin yanına gidince “Bugün Ramazan’ın kırk beşidir,” der.

Hoca’yı bekleyenler hayretle “Aman Hoca’m, bu nasıl hesap? Ay dediğin kırk beş gün olmaz ki,” derler.

Hoca işin doğrusunu açıklamak zorunda kalır. “Ben yine insaflı davrandım da size kırk beşi dedim. Yoksa bizim çömlek hesabına bakacak olursak bugün ayın yüz yirmisidir.”

Nasrettin Hoca kimdir?

Hayatı hakkında çok fazla bilgi bulunmayan Nasreddin Hoca, 1208 – 1484 yılları arasında, Anadolu Selçukluları döneminde yaşamış efsanevi kişidir.

Nasreddin Hoca’nın gerçekte yaşayıp yaşamadığına dair tartışmalar vardır. Bunun yanında gerçekten yaşamış olduğuna dair bazı belgeler de bulunmaktadır. Bu belgelerden edinilen bilgilere göre Hortu köyünde doğmuştur.

Nasreddin Hoca burada temel eğitimini almış, Sivrihisar’da medresede eğitim görmüştür. Babasının ölümünden sonra memleketinde köy imamlığı görevini üstlenmiştir. Nasreddin Hoca, bir süre sonra Akşehir’e göç etmiştir. Aynı zamanda Akşehir çevresindeki yörelerde de kısa süreli bulunduğu düşünülmektedir.

Nasreddin Hoca Akşehir’de ölmüştür. Günümüzdeki Nasreddin Hoca Türbesi’ne gömülmüştür. Nasreddin Hoca’nın adına anlatılar hikâyeler ölümüyle aynı yüzyıl içerisinde ortaya çıkmıştır. İlerleyen zamanlarda onun adına anlatılan hikâye sayısı binin üzerine çıkmıştır.

Nasreddin Hoca hikâyeleri insanları düşündürmeye yönelik eğlendirici, öğütleyici hikâyelerdir. Sözlerinden bazıları ise atasözü olarak günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Türk milletinin ince zekasını, espri gücünü en iyi şekilde yansıtan kişi olarak Türk Kültür Tarihi’nde layık olduğu seçkin yerini almıştır. Ayrıca 1996 yılı UNESCO tarafından tüm dünyada Nasreddin Hoca Yılı olarak kutlanmış olup günümüzde Nasreddin Hoca adına şenlikler, yarışmalar ve bilimsel toplantılar düzenlenmektedir

Nasrettin Hoca fıkralarını satın almak için tıklayınız.

 

Daha Fazla İlgili Makaleyi Yükle
Daha Fazla Yükle Edebiyat Çocuk
Daha Fazla Yükle Çocuk Hikayeleri
Yoruma kapalı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

2023 Kırmızı Kalem Edebiyat Öykü Yarışması Sonuçlandı

2023 Kırmızı Kalem Edebiyat Öykü Yarışması Sonuçlandı. Yediveren Yayınları ve Banliyö Ajan…