Okunması gereken kitaplar listesi birçok kişinin merak ettiği listelerin başında gelmektedir. Birçok kitapsever, kitap seçecekken farklı nedenlerle zorlanmaktadır. Çünkü günlük yaşamlarımızda iş ve diğer yoğunluklardan dolayı kitap okumaya yeterli zaman kalmamaktadır. Bu nedenden dolayı, kitap okumaya ayıracağımız kısıtlı vakitleri iyi değerlendirmek ve nitelikli kitaplar okumak istemekteyiz. Edebiyat Çocuk ekibi olarak sizler için okunması en çok tavsiye edilen kitaplardan 50 kitabı derledik.
Bu yazıda ne okuyacaksınız?
Okunması gereken kitaplar
Okunması gereken kitapları bulmak, gerçekten çok zordur. Edebiyat ve yazın tarihi boyunca dünyada milyonlarca kitap yazılmıştır. Bazılar yazıldıkları devirlerde sönüp giderken, bazılar ise yüzyılları aşarak günümüze kadar gelmiş, birçok dile çevrilmiş ve dünya edebiyatı sahnesinde yer bulmuştur.
Elbette ki, özel bir okunması gerekenler kitaplar derlemesi yapmak kolay bir iş değildir. Herkesin kendisine göre zevkleri, ilgi alanları ve belirli bir okuma tarzı vardır. Bu anlamda özgün bir liste yapmak bir hayli zorlaşmaktadır. Ancak sizler de zamanınızı iyi değerlendirmek ve nitelikli kitaplar okumak istiyorsanız kendinize has bir liste yapmak zorundasınız.
Kitap seçimi neden önemlidir?
Edebiyat ve kitap dünyasında yaygın olarak dilden dile yayılan bir efsane vardır. Bu efsane şu şekildedir:
İyi bir okur, ömrü boyunca ortalama bin tane kitap okur. Peki bu bin kitap hangi kitaplar olmalıdır?
Evet, bu söz edebiyat dünyasında bir hayli yaygındır. Bize göre ise büyük bir haklılık payı vardır. Hatta bu söze benzer bir şekilde 1000Kitap gibi özel kitap platformları bulunmaktadır. Gerçekten de baktığımız zaman her gün yeni yeni kitaplar üretilmektedir. Bilimsel bir dayanak olması açısından, Türkiye Yayıncılar Birliği’nin (YAYFED) 2019 yılına ait verilene bakmak bizlere büyük bir fikir verecektir. YAYFED 2019 Türkiye Kitap Pazarı raporuna göre 2019 yılı içerisinde:
- 423 milyon 602 bin 825 adet kitap üretildi.
- 68 bin 554 adet yeni kitap yayımlandı.
- 10 bin 389 farklı yayıncı kitap yayımladı.
- 4 bin 846 yazar yayınevlerinden bağımsız kitap yayımladı.
Görüldüğü üzere, Türkiye’de 2019 yılında 68 binden fazla farklı kitap yayımlanmıştır. Bu sayının büyük kısmını sınavlara hazırlık gibi kaynak kitaplar olarak yorumlarsak, kültür alanında nereden baksanız yine 25-30 bin arasında yeni kitap çıkmaktadır. Buradan hareketle Türkiye’de bir günde yaklaşık olarak 100 farklı kitabın yayımlandığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Sıralanan veriler ve nedenler göstermektedir ki, kitap okumadan önce iyi bir seçim yapmak kesinlikle şarttır.
Kitapları nasıl seçmeliyiz?
Kitap seçimi belki de en sancılı işlerden birisidir. Hem çocuk edebiyatı açısından hem de yetişkin edebiyatı açısından kitap seçerken genellikle zorlanırız. Çocuk kitabı seçerken dikkat edilmesi gereken konuları Çocuk Kitabı Nasıl Seçilir? Dikkat Edilmesi Gereken Altı Konu isimli yazımızda bulabilirsiniz. Ama yetişkinlere ya da kendimize geldiğinde kitap seçerken zorlanırız. İlgi alanlarımızdan hobilerimize, hangi edebiyat türünü sevdiğimizden kitap okuma alışkanlıklarımıza, sayfa sayısından kitap ölçülerine kadar birçok değişken kitap seçimlerimizi etkilemektedir. Bu nedenden dolayı birçok kişi kitap seçme konusunda çekinceli davranmaktadır. Dilerseniz sizlere özel birkaç kitap seçme yöntemlerinden bahsedelim.
Kitap seçme yöntemleri
Arkadaşlarınızdan ya da ailenizden tavsiye alın!
Yakın arkadaşlarınız ve aileniz sizi en iyi tanıyan kişilerdir. Mutlaka sizin zevklerinize göre kendi okudukları kitaplardan beğendiklerini tavsiye edeceklerdir.
Kitap forumlarını takip edin!
Birbirinden farklı, birbirinden zengin içeriklerle birçok kitap forumu bulunmaktadır. Kitap forumlarında kitaplar hakkındaki detaylı blog yazılarını inceleyerek size göre güzel kitaplar seçebilirsiniz.
Kendi tarzınızı belirleyin ve o alanda ilerleyin!
Edebiyat dünyası çok zengin bir içeriğe sahiptir. Zaman içerisinde okuduğunuz edebiyat türlerinden hangisi daha çok hoşunuza gidiyorsa o alanda seçimler yapmaya gayret edin. Polisiye roman okurlarının sıklıkla yaptığı yöntemlerden birisi budur.
Kitap yorumlarını okuyun!
Kitap yorumları sizlere en güzel fikri verecek yerlerdir. Daha önceden o kitabı okumuş kişilerin düşünceleri değerlidir. Ancak kitap satış sitelerindeki ürün satma odaklı yorumlardan kaçınarak, ağırlıklı olarak sözlük platformları gibi bağımsız içerikleri takip edin.
Kitap fuarlarını ziyaret edin!
Kitap fuarları kitap seçimi konusunda adeta bir cennettir. Yüzbinlerce çeşit kitap aynı anda sergilenmekte ve okurlar için büyük bir inceleme fırsatı sunmaktadır. Kitap fuarlarında gezerek rahatlıkla kitap seçimi yapabilirsiniz.
Kitap seçimi konusunda daha birçok tavsiye bulunmaktadır. Ama genel olarak en çok tavsiye edilen yöntemler budur. Şimdi dilerseniz sizler için derlediğimiz 50 kitaplık en çok tavsiye edilen kitaplar listesine göz atabilirsiniz.
Okunması gereken kitaplar (en çok tavsiye edilen 50 kitap)
Hem Türk edebiyatı hem de dünya edebiyatı açısından birçok farklı platformda kitap tavsiyeleri bulunmaktır. Sizler için en çok tavsiye edilen elli kitabı derledik. İşte en çok okunması en çok tavsiye edilen elli kitabın listesi (alfabetik olarak sıralanmıştır):
- 1984, George Orwell
- Alemdağ’da Var Bir Yılan, Sait Faik Abasıyanık
- Aylak Adam, Yusuf Atılgan
- Beyaz Zambaklar Ülkesinde, Grigoriy Petrov
- Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu, Stefan Zweig
- Bir Düğün Gecesi, Adalet Ağaoğlu
- Böyle Buyurdu Zerdüşt, Friedrich Nietzsce
- Bulantı, Jean-Paul Sartre
- Buzul Çağının Virüsü, Vüs’at O. Bener
- Cesur Yeni Dünya, Aldous Huxley
- Çavdar Tarlasında Çocuklar, J.D. Salinger
- Denemeler, Michel de Montaigne
- Devlet, Platon (Eflatun)
- Don Kişot, Miguel de Cervantes Saavedra
- Dönüşüm, Franz Kafka
- Dövüş Kulübü, Chuck Palahniuk
- Esir Şehrin İnsanları, Kemal Tahir
- Fahrenheit 451, Ray Bradbury
- Fareler ve İnsanlar, John Steinbeck
- Hakkâri’de Bir Mevsim, Ferit Edgü
- Hayvan Çiftliği, George Orwell
- İki Şehrin Hikayesi, Charles Dickens
- İnce Memed, Yaşar Kemal
- Kırmızı ve Siyah, Henri Beyle Stendhal
- Körlük, Jose Saramago
- Kürk Mantolu Madonna, Sabahattin Ali
- Martin Eden, Jack London
- Mutlu Prens, Oscar Wilde
- Mülksüzler, Ursula K. Le Guin
- Nietzsche Ağladığında, Irvin D. Yalom
- Nutuk, Mustafa Kemal Atatürk
- Otomatik Portakal, Anthony Burgess
- Palto, Nikolay Vasilyeviç Gogol
- Puslu Kıtalar Atlası, İhsan Oktay Anar
- Romeo ve Juliet, William Shakespeare
- Saatleri Ayarlama Enstitüsü, Ahmet Hamdi Tanpınar
- Savaş Sanatı, Sun Tzu
- Savaş ve Barış, Tolstoy
- Sefiller, Victor Hugo
- Serenad, Zülfi Livaneli
- Siddhartha, Hermann Hesse
- Simyacı, Paulo Coelho
- Sineklerin Tanrısı, William Golding
- Suç ve Ceza, Dostoyevski
- Şeker Portakalı, José Mauro de Vasconcelos
- Tutunamayanlar, Oğuz Atay
- Uçurtma Avcısı, Halit Hüseyni
- Veba, Albert Camus
- Yaşlı Adam ve Deniz, Ernest Hemingway
- Yüzyıllık Yalnızlık, Gabriel García Márquez