Yoğun Sis Altında Pilot Olmayı Başarmak Hikayesi… Kısa hikayeler, çocuk hikayeleri, en güzel hikayeler… Sizler için Edebiyat Çocuk ekibi olarak Kafa Açan Öyküler kitabında en çok beğenilen hikayelerden olan Yoğun Sis Altında Pilot Olmayı Başarmak hikayesini derledik.
Yoğun Sis Altında Pilot Olmayı Başarmak Hikayesi
1959 yılında bir kız üçüncü sınıftayken, öğretmeni büyüdükleri zaman ne olmak istediklerini bir rapor ile sunmalarını istemiş. Kızın babası küçük bir tarım bölgesinde zirai mücadele uçaklarında pilotluk yapıyormuş. Kız da uçakları ve uçmayı çok seviyormuş. Hayallerini süsleyen tüm o uçakları, paraşütle atlamayı, yağmur bombası atmayı ve uçak pilotu olmayı çok istediğini dökmüş kâğıda. İlginçtir bu ödevden en düşük notu almış küçük kız. Düşük not almasının sebebi; öğretmeninin kızın yazdığı raporu ulaşılamayacak bir “peri masalı” gibi görmesiymiş. Üstüne üstlük o bir kız olduğundan seçmek istediği meslek erkeklere göreymiş, öğretmenine göre. Öğretmeni kızın hayallerine koca bir “F” verince kız, çok ama çok kötü hissetmiş kendini; tüm hayalleri yıkılmış.
Babasına yazdığı raporu göstermiş. Babası da hayallerini yeniden ayağa kaldırmış kızının:
“Tabii ki bir pilot olabilirsin. Amelia Earhart’u duymamış öğretmenin galiba!” demiş kızının hayallerini yıkan öğretmenine kızarak. Babası kızını rahatlatmış fakat küçük kız, her karşılaştığı ortamda seçmek istediği mesleği söylemeye sıra geldiğinde hep olumsuz, umut kıran sözler ile karşılaşmış. Herkes sanki sözleşmiş gibi:
“Kızlardan pilot mu olur Allah aşkına! Aklını başına alıp daha uygun bir meslek seç. Bu kafayla gidersen çok üzülürsün.” diyormuş.
Lise son sınıfta hiçbir konuda taviz vermeyen, çok mükemmeliyetçi ve asla bahane kabul etmeyen, çok ilkeli bir İngilizce öğretmeni olmuş genç kızın. Öğrencilerine hiçbir zaman çocuk gibi davranmaz, aksine onlara mezun olduktan sonra hayata atılacak yetişkin bir birey gibi davranırmış. Genç kız önce ısınamamış, sert tavrından korkmuş öğretmenin; ama bir yandan da tutarlılığını, ilkeli davranışlarını görünce içten içe büyük bir saygı ve hayranlık duymaya başlamış ona karşı. Bir gün bir ödev vermiş İngilizce öğretmeni:
“Önümüzdeki on yıl içinde ne yapacaksınız?”
Genç kız, düşünmeye başlamış. “Pilot olmak? Hayal, geç onu! Hostes? Yeterince güzel değilim ki, beni istemezler. Ev hanımı? Kim benimle evlenir ki? Garson? Aha bak işte bu olabilir!” demiş kendi kendine ve garsonluk üzerine yapmaya başlamış ödevi.
Öğretmen kâğıtları toplamış ve öğrenciler aldıkları notu merak içinde defalarca sorsalar da hiçbir şey söylememiş. On beş gün sonra ödevlerinin arka taraftaki boş olan sayfalarını çevirip masalara dağıtarak şöyle söylemiş:
“Para yönünden hiç sıkıntınız olmasa, en iyi okullara gidebilseniz, yetenekleriniz sınırsız olsa ne olmayı istersiniz?”
Genç kız birden seneler önce “F” aldığı ödeve benzer bir ödev hazırlarken bulmuş kendini. Yazdıkça yazmış. Herkesin yazması bitince Öğretmen, genç kızın yıllarca içinde baskılayıp durduğu isteğini, onun sırasına doğru eğilip:
“Sana bir sır vermek istiyorum. Senin yeteneklerin sınırsız! En iyi okullara gidebilir ve çok istersen en iyi maddi olanakları kendin sağlayabilirsin. Okulu bitirdiğin zaman, eğer hayallerini kaybetmiş olursan, hiç kimse senin için hiçbir şey yapamaz. Unutma ki, bir şeyi çok ister ve bu uğurda çabalarsan onu mutlaka elde edebilirsin.” demiş.
Böylelikle; İngilizce öğretmeni genç kızın kırılan heves ve cesaretini yeniden ağaya kaldırmış. Biraz korksa da herkes dersten çıkınca öğretmeninin yanına gidip ona teşekkür etmiş, onunla dertleşmiş, ona pilot olma hayalinden ve senelerce hayalinden nasıl vazgeçirildiğinden bahsetmiş. İngilizce Öğretmeni:
“Boş ver onları! Pilot olmak istiyorsan, pilot ol!” demiş.
Elbette birçok emek vermiş, çaba göstermiş; ama sonunda genç kız pilot olmuş. Yıllarca çalışmış, insanların hayallerini alaya alan sözlerine göğüs germiş, onu aşağılayanlarla uğraşmış durmuş. Sakin ve çekingen yapısı gereği bazen etkilenip içine atsa da yine de hevesini ayakta tutarak, insanların sözlerine kulaklarını tıkamaya çalışarak hayaline ulaşmaya çalışmış.
Önce özel pilot olmuş başarılı kız. Sonra yük taşımak, hatta yolcu taşımak için gereken sertifikaları almak için gece gündüz çalışmış. Hep yardımcı pilot olarak kalsa da, kadın olduğu için işverenleri onu terfi ettirme konusunda hep tereddüt etseler de yardımcı pilot olarak çalışmaya devam etmiş. Sürekli karşılaştığı zorluklardan dolayı hayallerine çok önem veren babası bile ona başka bir işe girmesini önermiş. “Olmuyor, bu gidişle olmayacak! Yıpranıyorsun, hayallerini bir kenara bırak artık!”demiş. Genç kız ise babasına:
“Babacığım, merak etme, gün gelecek; her şey değişecek ve her şey değiştiğinde işimin başında, hayalimin peşinde olmak istiyorum!” demiş.
Geç kız, üçüncü sınıftaki öğretmeninin peri masalı diyerek engellemeye çalıştığı her hayali için çabalamaya devam etmiş. En sonunda o kâğıda yazdığı gibi; uçma hayallerini gerçekleştirmiş olmanın üzerine bir de yüzlerce kez paraşütle atlamış ve hatta yağmur bombası bile atmış… 1978 yılında, önemli havayolu şirketlerinden biri tarafından ilk kez kabul edilen üç kadın pilot eğitmenden biri olmuş. Ve o yıllarda ülkedeki 50 kadın havayolu pilotundan biri olmuş.
Kendinden emin olmayan bir genç kıza düşlerini gerçekleştirmek için gerek duyduğu gücü ve inancı sağlayan bir öğretmenin tam da zamanında onun hayatına dokunması sayesinde olmuş tüm bunlar. Ve elbette genç kızın, hayallerine ulaşma çabasıyla yılmadan yola devam etmesiyle.
Şimdi yetişkin bir kadın olan o kıza; “Bunu nasıl başardın?” dediklerinde:
“Ben ona inanmayı seçtim.” diye cevap vermekte başarılı kız.
İnandığımız öğretmenlerimiz ve hayallerimize ulaşma gayretimiz, hiç eksik olmasın!