Kitap yazma programları, kitap yazma uygulamaları, kitap yazma uygulaması ücretsizi, kitap yazmak için program ve e-kitap yazma programı… Kitap yazmak isteyen ve zamanını elverişli değerlendirmeyi planlayan herkes için en önemli başlıklar olarak karşımıza çıkmaktadır. Edebiyat Çocuk ekibi olarak sizler için kitap yazma programları içerisinde 2021 yılının en iyi kitap yazma uygulamalarını seçtik.
Bu yazıda ne okuyacaksınız?
Kitap yazma programları
Yazar olmak isteyen herkesin en büyük hayali, sayfalarca yazılmış dosyalarının bir yayınevi tarafından yayımlanması ve fiziki olarak kitabı ele almaktır. Eskiden o sayfalarca dosyalar ya el yazısıyla ya da daktilolarla yazılmaktaydı. Şimdilerde halen el yazısı tutkusundan vazgeçemeyen binlerce kişi olsa da kitabın bir şekilde yayımlanmasını sağlamak için artık dijital yazma programlarına mecburuz. Öyle ya da böyle kitap yazma uygulamalarından birisini seçerek yazdıklarımızı taşımak zorundayız. İster e-kitap ister normal kitap olsun üreteceğimiz kitap için bir yazı programı kullanmamız artık şarttır.
Kitap yazma uygulamaları nedir?
Kitap yazma uygulamaları, diğer ismiyle kitap yazma programları sanal veya fiziki bir klavye aracılığıyla ya da ses kayıtlarının yazıya çevrilmesi amacıyla yazı uzantıları formatında dosyalar ve içerikler üreten en temel platformlardır.
Bilgisayarın günlük yaşantımızda yaygınlaştığı ilk günlerde Not Defteri, Metin Belgesi, Zenginleştirilmiş Metin Belgesi ve Microsoft Word Belgesi olarak hayatımıza giren temel yazı programları, teknolojinin ilerlemesi ve mobil cihazların bilgisayarların yerini almaya başlamasıyla birlikte çoğalmış ve çeşitlenmiştir.
İster uzun soluklu bir roman, ister bir öykü ya da küçürek hikaye, isterseniz de bir deneme yazmaya çalışın, artık günümüzde birbirinden farklı özellikleri olan ve çok sayıda kitap yazma uygulaması bulunmaktadır.
E-kitap yazma programı nedir?
E-kitaplar, tıpkı fiziki (matbu) kitaplar gibi genellikle aynı platformlarda yazılmaktadır. Eserin tamamlanması ve son düzeltilerinin gerçekleşmesinin ardından, fiziki kitaplardan farklı olarak baskıya hazırlık dosya olarak değil de e-kitap okuma programlarına uygun uzantılarda dosyalar oluşturulmaktadır.
Kısacası, kitap yazma aşamasında e-kitap veya normal kitap olmasının bir farkı bulunmamakta ve genellikle aynı programlar tercih edilmektedir. Farklılık ortaya çıkan dosyaların yayımlanması aşamasında ortaya çıkmakta ve teknik programlar devreye girmektedir. Kitap yazmak isteyen kişilerin bu aşamaya takılmalarına gerek yoktur.
Dilerseniz, günümüzde en çok ve en yaygın bir şekilde kullanılan kitap yazma uygulamalarına bir göz atalım.
Kitap yazma programları-2021
Microsoft Office Word
Microsoft Office paketinin bir ürünü olan Word programı, hiç şüphesiz dünya çapında en çok kullanılan kitap yazma uygulamalarının başında gelmektedir. İlk çıktığı günden itibaren tüm bilgisayar kullanıcılarının hayatında var olan bu program, her geçen gün artan özellikleri ve değişen versiyonlarıyla kullanıcıların hayatlarında önemli bir yer kaplamaktadır.
İnternet teknolojilerinin artması ve mobil cihazların yani cep telefonu ve tabletlerin kullanımlarının artmasına paralel olarak, Word programı hem online servislerini devreye sokmuş hem de mobil uygulamalarını piyasaya sürerek kullanıcılarını memnun bırakmıştır. Word dosyası üzerinden yazabileceğiniz bir kitap, birçok e-kitap veya basılı kitap için gerekli dosya biçimlerine rahatlıkla dönüştürülebilmektedir.
Google Dökümanlar (Docs)
Zamana ayak uydurma ve yön verme konusunda bir deha olan Google, ücretsiz olarak kullanılan Google Docs ile kullanıcılarına pratik bir deneyim sunmaktadır. Bir Google hesabı tanımlayarak rahatlıkla kullanmaya başlayabileceğiniz bu program ile ayrıca birçok farklı Google uygulamasını da kullanabilirsiniz. Özellikle sesle yazma sekmesi size büyük bir kolaylık sağlayacaktır.
OpenOffice
Microsoft Word’ün ücretli olmasına karşılık çıkan ve bir hayli yaygınlaşan Openoffice programı, ücretsiz araçlar bakımından en avantajlı konumda bulunmaktadır. İster normal kitap ister e-kitap yazmak isteyenler için pratik bir programdır.
Celtx
Kitap yazan herkesin en büyük hayali, eserinin uygun koşullarda bir filme uyarlanmasıdır. Böyle zamanlarda da iyi bir senaryo kaleme almak gerekir. Celtx, kitap yazma yerine senaryo yazmak isteyen kişilerin vazgeçilmezidir. Kitap yazma uygulamaları arasında değerlendirebileceğimiz bu programı senaryo yazmayı planlayanlar için en ideal programdır.
Writer Plus
Mobil bir uygulama olan Writer Plus, “Giderken yaz” sloganıyla piyasaya çıkmış ve insanlara hareket halindeyken yazma deneyimi sunmanın kapısını aralamıştır. Temel yazma gereksinimlerini barından bu mobil uygulama sayesinde günlük yaşamınız içerisinde rahatlıkla kitap yazabilir, yazılarınızı mobil cihazlarınızda kayıtlı tutabilirsiniz.