Fili Beğenmeyen Minik Fare masalı, La Fontaine Masalları içinde en çok beğenilen masallardan birisidir. İşte Fili Beğenmeyen Minik Fare Masalı:
Bu yazıda ne okuyacaksınız?
Fili Beğenmeyen Minik Fare
Küçük bir fare, bir fil görmüş. Filin ağır ağır yürümesi küçük farenin çok tuhafına gitmiş ve hemen onunla alay etmeye başlamış.
Oysa filin sırtında bir kraliçe, kedisi, köpeği, maymunu, papağanı, annesi ve diğer yakınları varmış.
Fare, beğenemediği filden insanların etkilenmesine çok şaşırmış ve kendi kendine “Şu insanların bu kocaman, biçimsiz fili niçin ilginç bulduklarını merak ediyorum. Hem biz fareler de fillerle eşit haklara sahip olmalıyız; onlar gibi ilgi görmeliyiz,” diye söylenmiş.
Bu sırada da bir kedinin kendisine doğru yaklaştığını görmüş ve tabana kuvvet kaçmaya başlamış. Fili beğenmeyen minik fare, böylece hiçbir zaman bir fil ile bir farenin eşit olamayacağını anlamış.
La Fontaine Masalları
La Fontaine Masalları hem Türkiye’de hem de dünyada sevilerek okunan masalların başında gelmektedir. Daha önce derlediğimiz en çok tavsiye edilen masal kitapları listemizde de yer alan La Fontaine Masalları, okurlara fabl türünün bir örneğini sunmaktadır.
Dünyaca ünlü masalcı Jean de La Fontaine, 1621 senesinde Fransa’da doğmuştur. Özellikle fabl türü olarak adlandırılan anlatı türünde kaleme aldığı masallarla bilinen Jean de La Fontaine, tüm dünyaya ismini fabl türünde yazdığı özgün anlatılarla duyurmuştur.
Zengin bir ailenin çocuğu olan La Fontaine, Fransa’nın meşhur Paris şehrinde kolej okumuş ve ardından hukuk eğitimi almıştı. Ailesi onun din adamı olmasını istemiş ve bu yönlendirmiş fakat kendisi bunu reddederek bir süre çeşitli memurluklar yaptıktan sonra genellikle kendine has bir yaşam tarzını benimsemiştir.
Aradan geçen süre zarfında Madam de la Sablière isimli kişinin yanında uzun yıllar kalmış, onun aracılığıyla birçok bilim insanı, felsefeciler ve yazarlarla tanışmıştır. Ardından ilk masallarını o kişilerden edindiği ilham ve bilgelerle kaleme almaya başlamıştır. Ünlü yazar, masallarındaki konularda ise ağırlıklı olarak doğu kökenli kitaplardan etkilenmiştir. Masallarını genellikle sade, anlaşılır, temiz bir üslüpla kaleme almış ve herkesin anlayabilmesini hedeflemiştir.
Masallarda birbirinden farklı birçok hayvan karakter olarak kullanılmaktadır. En çok görülen hayvanlar ise aslan, kurt, tilki, eşek ve horoz gibi hayvanlardır. Doğal yaşamı masallarında merkeze koyan yazar, insan unsurlarını ise genellikle köylüler üzerinden resmetmiştir. Asli amaç olarak masallarında kötüyü göstererek iyi öğütleme ve tembihlemeyi ön planda tutmuştur.
La Fontaine masallarında ait başlıca özellikler şu şekildedir:
- Her çağa ait olarak kabul edilmektedir.
- Fabl türünün en nitelikli örneklerindendir.
- Önemli birçok konu basit ve yalın şekilde dile getirilmiştir.
- Birçok eserde kötülükler gösterilerek iyiliklerin önemi vurgulanmıştır.