Psikolojik romanlar, psikoloji ile ilgili romanlar, psikolojik roman önerileri ve psikoloji türünde kitaplar nelerdir? İlk psikolojik roman nedir? Psikoloji ile kitaplar hakkındaki birçok bilgiyi ve kitapları sizler için derledik.
Bu yazıda ne okuyacaksınız?
Psikolojik romanlar
Bildiğimiz üzere roman, genellikle bir ya da birkaç farklı insanın hayatlarını konu alarak yazılan bir anlatı türüdür. Psikolojik romanlar ise, romandaki karakterlerin psikolojini daha detaylı ele alan ve romanların kurguları karakterlerin psikolojileri üzerine kurulan edebi metinlerdir.
Psikoloji ile ilgili romanlar birçok kişinin merak ettiği ve ilgiyle okudukları türlerin başında gelmektedir. Birçok roman ve kitap önerilerinde, psikolojik önerileri çoğunlukla ön planda olmaktadır. Ancak, birçok romanda karakterlerin psikolojine ya açık bir şekilde ya da üstü örtük bir şekilde yer verildiğini düşünürsek, psikoloji romanlarını normal romanlardan ayırmak güçleşmektedir. Bu nedenle öncelikle psikolojik romanların ne olduğunu incelemek gerekmektedir.
Psikolojik romanlar nedir?
Psikolojik roman, romanın ana karakterinin ruh çözümlemelerinin ve duygularının romanda detaylıca ele alındığı roman türleridir. Romanda, an karakterin bir birey olarak hayat ve yaşadığı olaylar karşısındaki tutum ve davranışları net bir şekilde gösterilirken; bu davranışa neden olan dürtü ve güdüler de mutlaka açıklanmalıdır.
En iyi psikoloji romanlarının temel ortak özelliklerin başında karakterlerin kendi iç dünyalarının detaylıca resmedilmesi gelmektedir. Bu resmetme ise, karakterin korkuları, dürtüleri, güdüleri, travmaları, sarsıntıları ve bunalımları gibi birçok unsuru içerisinde barındırmaktadır.
Psikoloji ile ilgili romanlar
Psikoloji ile ilgili romanları kavram açısından iyi ele almak gerekmektedir. Nitekim bazı yerlerde psikoloji ile ilgili romanlar iki farklı şekilde anlaşılmaktadır. Bunlardan ilki yazımıza konu olan psikolojik romanlar iken, diğer ise romanın kurgusu ya da içeriğinde psikoloji bilimine dair bilgiler yer alan romanlardır.
Örnek olması açısından, bir psikoloğun hayatını ya da yaşadıklarını ele alan bir roman varsayalım. Burada ana karakterin aldığı eğitimler, ders içerikleri, uzmanlıkları ve uzmanlıklarını danışanlarında uygulamaları gibi konuların yer aldığı bir roman esasında psikoloji ile ilgili bir roman türüne örnek olurken, psikolojik bir roman değildir.
Ancak aynı örnek üzerinden, ana karakterin duygularına, duygu değişimlerine, iç sıkıntılarına, travmalarına ya da pratik bir örnek olması açısından danışanlarından dinledikleri olaylar karşısındaki kendi iç dünyasındaki gelişmelere ve ruh çözümlemelerine yer verilen bir roman ise elbette ki bir psikolojik romandır.
İlk psikolojik roman nedir?
Dünya edebiyatında ilk psikolojik romana dair net bir bilgi mevcut değildir. Ancak birçok kaynakta, modern bir anlamda psikolojik roman kategorisine giren ilk roman olarak Madame de la Fayette’nin 17. yüzyılda kaleme aldığı Prenses de Clêves isimli romanı örnek verilmektedir.
Türk edebiyatının ilk psikolojik romanı Mehmet Rauf’un Eylül isimli romanıdır.
Türk edebiyatında ise ilk psikolojik roman Mehmet Rauf’un kaleme almış olduğu Eylül romanıdır. 1900-1901 yılları arasında Servet-i Fünun dergisinde parça parça yayımlanan eser, daha sonra 1901 yılında kitaplaştırılmış ve Türk edebiyatının ilk psikolojik romanı olmuştur.
Suat ve Necip isimli iki karakterin arasında geçen yasak bir aşkı konu alan romanda, dramatik sahnelere ve karakterlerin iç dünyalarına sıklıkla yer verilmiştir. Dönem koşulları, aile yaşantıları, insanların duygularını ve ruhsal çözümlemelerini başarılı bir şekilde aktaran Eylül romanı, günümüzde halen en çok okunan romanlardan birisidir.
“Eylül! Öyle bir ay ki, geçen her güzel günü için ona minnettar olmak gerekliydi. Eylül esef ve özlem ayıdır, içine birkaç günlük kış hücumundan acı düştüğü için, insan o güzel havaların, devamlı yazın artık geçtiğini anlayıp esef eder ve özlem çeker.
Kalabalık içinde yalnız yaşamak, kalabalık içinde gezip beraber bir köşeye kaçmak, işte asıl zevk budur. İnsan kalpleri, birbirine bağlılığın ne demek olduğunu o zaman anlar. Ben seni ne kadar sevdiğimi başka kadınları gördüğüm zaman anlıyorum.”
Psikolojik romanlar listesi
Psikolojik roman önerileri birçok farklı platformda birçok farklı farklı kendini gösterebilmektedir. Bu farklılığın nedeni elbette ki her okurun kendisine göre romanları yorumlaması ve kendi beğenileridir. Sizler için en çok okunan ve en çok beğenilen psikolojik romanları derledik. İşte psikoloji ile ilgili romanlar arasında en çok okunan psikolojik romanlar…
En iyi psikoloji romanları
- Açlık, Knut Hamsun
- Anayurt Oteli, Yusuf Atılgan
- Araba Sevdası, Recaizade Mahmut Ekrem
- Aylak Adam, Yusuf Atılgan
- Başkasının Karısı, Fyodor Mihailoviç Dostoyevski
- Bir Acı Hikâye, Halid Ziya Uşaklıgil
- Bir Cinayetin Psikanalizi, Jed Rubenfeld
- Bir İdam Mahkumunun Son Günü, Victor Hugo
- Çocukluğun Soğuk Geceleri, Tezer Özlü
- Divan, Irvin D. Yalom
- Dokuzuncu Hariciye Koğuşu, Peyami Safa
- Dönüşüm, Franz Kafka
- Eylül, Mehmet Rauf
- Gölge Yaşatan, Hakan Akdoğan
- Gölgesizler, Hasan Ali Toptaş
- Handan, Halide Edip Adıvar
- Huzur, Ahmet Hamdi Tanpınar
- İnsan ve Şeytan, Samiha Ayverdi
- Kara Kitap, Orhan Pamuk
- Kardeşimin Hikayesi, Zülfü Livaneli
- Kırmızı ve Siyah, Stendhal
- Nietzsche Ağladığında, Irvin D. Yalom
- Oyuncu, Erhan Bener
- Ölümsüzlük ve Pilgrim, Timothy Findley
- Sana Gül Bahçesi Vadetmedim, Joanne Greenberg
- Sırça Fanus, Slyvia Plath
- Suç ve Ceza, Fyodor Mihailoviç Dostoyevski
- Sudaki Yüzler, Janet Frame
- Therese Raquin, Emile Zola
- Tutunamayanlar, Oğuz Atay
- Veronika Ölmek İstiyor, Paulo Coelho
- Yalnızız, Peyami Safa
Liste kaynağı: Gölge Yazar