Çocuk Edebiyatı Bilgi Bankası Modern Romancılık Hakkında Bilgi

Modern Romancılık Hakkında Bilgi

0
186

Modern romancılık nedir? Çağdaş romanın klasik dönem romanından ne gibi farkları vardır? Çağdaş roman denince ne düşünmeliyiz? Çağdaş romanın temsilcileri kimdir? Edebiyat Çocuk‘ta bugün modern roman…

Bu yazıda ne okuyacaksınız?

Modern roman nedir?

Romancılık 1600’lü senelerde, Cervantes’in Don Kişot adlı eseriyle başlar. Don Kişot’tan sonra romanlar klasik, romantik, realist, natüralist, modernist ve postmodern olmak üzere değişik anlayışlara göre yazılmıştır. Çağdaş roman, romantizm ile başlatılmaktadır. Bunun sebebi de bireyin bir olgu olarak artık romanda vazgeçilmez bir konuma sahip olması ve işlenmesidir. Romantik romanın bazı, realist romana göre bazı kusurları bulunur. Aşırı santimantal ve pesimist bir tarafı vardır, bireyleri iyi ya da kötü olarak tasvir eden fakat klasik romandaki tipleştirme isteğiyle kurgu planında aksaklıklar hemen hemen aşılmıştır. Çağdaş romancılık, realizmle beraber türsel niteliklerini kazanmaya başlamıştır. Gündelik hayatın gerçek ve insanla alakalı yanlarının işlendiği realist romanlarda, insanlar birey şeklinde ve kendileri olarak temsil edilmiştir. Bu bakımdan modern romancılık denilince daha ziyade gerçekçi romanlar akla gelmektedir.

Modern romancılık

Modern romancılık nedir? Natüralizm de çağdaş romancılıkta çok önemli bir aşamadır. Natüralizmle beraber bilimsel realizm romana egemen olmuştur. Bireyler gerçekçi romanlarda olduğu gibi psikolojik tararları ile bulunmasa da kurgunun yaratılmasındaki sağlamlık, rastlantıların bulunmaması, hayatı olduğu gibi, herhangi bir ilave ya da çıkarma yapmadan sergilemesi çok önemlidir. Modernist romancılık, çağdaş romanın bir ileri aşamasıdır. Bu anlayış da insanı merkeze alır ve onun yaşamıyla ortaya koyduğu mücadeleleri çok yönlü olarak verir. Çözümsüzlük, çıkmaz, varoluş problemleri, hayatın sıkıcılığıyla bunaltıcılığı modernist romanlardaki bireylerin merkezinde bulunduğu ana problemler arasında bulunur.

Postmodern roman

Çağdaş roman nedir sorusu sorulduğunda istemez postmodern roman hakkında düşünmek gerekir. Postmodern roman, romancılığın geldiği son evredir. Kurgunun ön plana çıktığı postmodern romanlarda, yazarlar gerçekle kurgu arasındaki muğlaklığı göstermektedir. Bunun için de kimi teknik unsurlardan faydalanılmıştır:

  • Üstkurmaca (metafiction)
  • Oyun
  • Metinlerarasılık (parodi, pastil, palimpsest, anıştırma, doğrudan alıntı)

Tüm bu teknik ögeler romanın kurgusunda çok önemlidir. Bu tip eserlerde gerçeklik metinsel düzlemde algılanmıştır, metinlerin diğer metinler ile kurduğu ilişkiler ön plana çıkmıştır.

Daha Fazla İlgili Makaleyi Yükle
Daha Fazla Yükle Edebiyat Çocuk
Daha Fazla Yükle Bilgi Bankası
Yoruma kapalı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

2023 Kırmızı Kalem Edebiyat Öykü Yarışması Sonuçlandı

2023 Kırmızı Kalem Edebiyat Öykü Yarışması Sonuçlandı. Yediveren Yayınları ve Banliyö Ajan…