Çocuk Edebiyatı Bilgi Bankası Hikaye Türleri | Hikaye Türleri (Çeşitleri) ve Özellikleri Nelerdir?

Hikaye Türleri | Hikaye Türleri (Çeşitleri) ve Özellikleri Nelerdir?

0
6,384

Hikaye türleri nedir? Hikaye çeşitleri nelerdir? Hikaye türlerinin özellikleri nelerdir? Edebiyat Çocuk ekibi olarak sizler için en çok merak edilen konulardan birisi olan hikaye türleri (hikaye çeşitleri) konusunu inceledik.

Bu yazıda ne okuyacaksınız?

Hikaye türleri

Hikaye türleri

Hikayeler, edebiyat alanında en çok yaygın olan edebi metin örnekleri içerisinde yer almaktadır. Türk ve dünya edebiyatında birbirinden farklı türleri ortaya çıkmıştır. Zamanın koşulları ve özelliklerine göre çıkan hikaye çeşitleri, kimi zaman içerik veya akışlarına göre de sınıflandırılmıştır. Ana kategorilere ayrılan çeşitlerin yanı sıra, küçürek hikaye gibi kendine has özellikler barındıran ve bağımsız öykü türleri de bulunmaktadır.

Türleri ve çeşitlerini incelemeden önce, hikaye nedir sorusunu yanıtlamakta fayda vardır.

Hikaye nedir?

Hikaye, insanı merkeze alan, insanı belli bir yönüyle anlatmaya çalışan bir edebi türdür. Okunması en kolay edebi türlerden olan hikayenin farklı tanımları da vardır. Hikaye, TDK sözlüğünde “Bir olayın sözlü veya yazılı olarak anlatılması, bir olayın sözlü veya yazılı olarak aktarılması” şeklinde geçmektedir.

Hikaye türleri nelerdir?

Hikaye türleri, edebiyat tarihi itibariyle ortaya çıkmış hikayelerin başlıca özelliklerine göre kategorilendirilmiştir. Olayların akış şeması, ele aldığı konular ve temel özelliklerine göre hikaye çeşitleri ortaya çıkmıştır.

Hikaye türleri temel olarak üç gruba ayrılmıştır.

Bunlar şöyledir:

  • Olay hikayesi
  • Durum hikayesi
  • Modern hikaye

Hikaye çeşitleri nelerdir?

Olay hikayesi

Serim, düğüm ve çözüm akışına göre planlanmış ve bu plana uygun bir şekilde kaleme alınmış öykülere olay hikayesi denilmektedir. Bu tarz hikayelerde öykünün sonu yazmadan önce belirlenmiştir ve kurgu buna göre işlenir. Karakterlerin duygu ve düşüncelerine mümkün olduğu kadar az yer verilir. Okuru hikayenin içine çekmek ve merakını canlı tutmak için akıcı bir üslup kullanır. Aynı zamanda mini roman olarak da görülmektedir. Diğer bir adı ise Mauppassant tarzı öyküdür.

Durum hikayesi

Durum hikayelerinde herhangi bir olay özellikle akıcı bir üslupla anlatılmaz. Günlük hayatın içerisinden bir kesit konu olarak ele alınır. Serim, düğüm, çözüm gibi unsurların barınmasına gerek yoktur. Heyecandan çok hayallere yer verilir. Bu tarz hikayelere aynı zamanda Çehov tarzı hikayeler de denilmektedir.

Modern hikaye

Modern hikaye diğer iki türden de bağımsız olarak ortaya çıkmış bir türdür. Kişilerin her gün karşılaştıkları ve gördükleri ancak düşünemedikleri durumları farklı ve özel yollarla anlatılmasıdır.

Modern hikayede dünya edebiyatında 1920 yılında ilk kez batıda görülen bu hikaye anlayışının temsilcisi Franz Kafka’dır. Modern hikayede genellikle şehirlerin yozlaşmış durumlarını, sosyal ve toplumsal bozukluğu hafif bir yergi ve alay katarak, okuyucuların gözlerinin önüne serilir.

Daha Fazla İlgili Makaleyi Yükle
Daha Fazla Yükle Edebiyat Çocuk
Daha Fazla Yükle Bilgi Bankası
Yoruma kapalı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

2023 Kırmızı Kalem Edebiyat Öykü Yarışması Sonuçlandı

2023 Kırmızı Kalem Edebiyat Öykü Yarışması Sonuçlandı. Yediveren Yayınları ve Banliyö Ajan…