Yakup Kadri Karaosmanoğlu kimdir? Nerede doğmuştur, hangi görevelerde bulunmuştur? Yazdığı romanların adları nelerdir? Eserlerinde hangi konuları ele almıştır? Türk romancılığına katkıları nelerdir? Hangi edebi topluluklar içerisinde bulunmuştur? Detaylar Edebiyat Çocuk‘ta…
Yakup Kadri Karaosmanoğlu Kimdir? (1889-1974)
Yakup Kadri Karaosmanoğlu 1889 yılında Kahire’de dünyaya gelmiştir. Milli edebiyatla Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatının önemli sanatçılarından biridir. Büyükelçilik ve milletvekilliği gibi farklı kamu görevlerinde bulunmuştur. Milli Mücadele senelerini çok iyi bilmektedir. Edebiyat yaşamına Fecr-i Ati topluluğu ile dahil olan Yakup Kadri, ardından Milli edebiyat anlayışı ile eserler vermiştir; roman, öykü, deneme, makale, tiyatro ve mensur şiir vb. türlerde yapıtlar üretmiştir. Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun tanınmasını sağlayan eserleri romanlarıdır. Gerçekçi bir sanat anlayışına sahip olan Yakup Kadri, eserlerinde halkın anlayabileceği bir dil tercih etmiştir. Yazdığı mensur şiirlerdeyse daha ağır ve sanatlı bir dil vardır. Tanzimat dönemiyle Cumhuriyet dönemi arasındaki toplumsal ve politik değişmeler, bunalımlar; tarih, sosyal hadiseler yazarın yapıtlarına yansımıştır.
Roman türündeki eserleri
- Kiralık Konak: Yakup Kadri’nin, Tanzimat döneminden başlayarak 3 kuşağın çatışmadan söz ettiği eseridir.
- Nur Baba: Tekke ve dergahların yozlaşmasını, farklı olayların içerisine karışması vb. toplumsal problemlerden söz ettiği eseridir.
- Hüküm Gecesi: Meşrutiyet senelerinde meydana gelen farklı politik problemleri, partilerin içlerindeki kavgaları anlattığı ünlü yapıtıdır.
- Sodom ve Gomore: Yazar bu yapıtta mütareke senelerinde İstanbul’un ne kadar kötü bir durumda olduğunu, insanların ahlâksal bakımdan çöktüğünü anlatmıştır.
- Yaban: Milli Mücadele senelerinden söz ettiği eseridir. Aydın-halk çatışmasıyla bir Anadolu köyündeki yozlaşmayı anlatmıştır.
- Panorama: Atatürk döneminden ve bu dönemin özelliklerinden söz etmiştir.
- Ankara: Atatürk döneminde meydana gelen olaylardan söz ettiği romanıdır.
- Bir Sürgün: Abdülhamit’in padişah olduğu senelerde Fransa’ya giden Jön Türklerden söz ettiği eseridir.
- Hep O Şarkı: Yakup Kadri’nin, çocukluk senelerini anlattığı eseridir.
- Anamın Kitabı: Çocukluk döneminden söz ettiği, bu senelerde neler yaşadığını anlattığı eseridir.
Şiirleri:
- Okun Ucundan
- Erenlerin Bağından
Anıları:
- Milli Savaş Hikâyeleri: Milli Mücadele senelerinde gördüklerinden ve yaşadıklarından bahsettiği yapıtıdır.
- Zoraki Diplomat: Büyükelçilik yaptığı senelerde başından geçen hadiseleri anlattığı yapıtıdır.