Çocuk Edebiyatı Bilgi Bankası Şiir Nedir? İmge ile Şiir Arasındaki İlişki

Şiir Nedir? İmge ile Şiir Arasındaki İlişki

0
145

Şiir nedir? İmge ile şiir arasındaki ilişki… Şiir sanatı… Şiirin özellikleri… Şiir kısaca… Şiir nasıl yazılır? Şiirde bulunması gereken özellikler nelerdir? Detaylar Edebiyat Çocuk‘ta…

Şiir Nedir?

Şiir nedir? İmge ile şiir arasındaki ilişki

Edebiyat sanatının belki de en fazla bilinen türü şiirdir. Çoğu gencin lise yıllarında şiir yazdığı düşünülürse, şiirin ne olduğunun bilinmesi gerekir. Şiir, kalpten doğan sözlerdir. Gönlün kendini anlatmasıdır. Kişinin duygularını en yalın ve net bir biçimde ifade edebilmesidir. Varlığını başka insanlara duyurmaya çalışmasıdır. Bir bakıma şiir, duyguların en çıplak ifadesidir. Bu yönleriyle şiir, insanı varoluşsal olarak ortaya koyan sanat türüdür. Türk Dil Kurumu‘nun çevrimiçi Türkçe sözlüğünde şiir şöyle tarif edilir.

“Zengin sembollerle, ritimli sözlerle, seslerin uyumlu kullanımıyla ortaya çıkan, hece ve durak bakımından denk ve kendi başına bir bütün olan edebî anlatım biçimi, manzume, nazım, koşuk.Düş gücüne, hayale, imgeye, gönle seslenen, anı, duygu, coşku uyandıran, etkileyen şey.”

Şiir, imgelerle yazılır. İmgenin olmadığı şiirler de vardır elbette ama imge, kelimelerin düz yazıya göre daha az olduğu bir edebiyat türü olduğundan, derin anlamları iletmek için imge ve sembol kullanılır.

İmge nedir?

İmge, zihinsel bir resimdir. Söylenen bir sözün zihinde uyandırdığı resme imge denir. Bir bakıma kelimelerin, zihinde uyandırdığı hayaldir imge. Olmayan ve soyut bir görüntüye karşılık gelir. Yani imge, dış dünyadaki şekillerin insanların iç dünyasında uyandırmış olduğu görüntüdür. Yine Türk Dil Kurumu’nun tarifine göre imge şöyledir:

“Zihinde tasarlanan ve gerçekleşmesi özlenen şey, hayal, hülya.Duyu organlarının dıştan algıladığı bir nesnenin bilince yansıyan benzeri, hayal, imaj.Duyularla algılanan, bir uyaran söz konusu olmaksızın bilinçte beliren nesne ve olaylar, hayal, imaj.”

Kısacası imge ya da imaj, bireyin zihninde uyanan hayaldir. Hayal, insanın iç dünyasının ne kadar zengin olduğunu da gösterir. İmge, işte bunun eseridir. Yani kişi, iç dünyasında dışarıda gördüğü ve algıladığı her şeyi iç dünyasında farklı görüntülerle yeniden kurar. Şairler, tüm bunları kelimelerle yapar, kelimelerle zengin ve yepyeni görüntüler oluşturarak, dış dünyada gördüklerini yeniden ifade ederler. Bu açıdan şiirde imgeler, şairlerin zengin iç dünyalarının kelimelerle dışa yansımasıdır.

Daha Fazla İlgili Makaleyi Yükle
Daha Fazla Yükle Edebiyat Çocuk
Daha Fazla Yükle Bilgi Bankası
Yoruma kapalı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

2023 Kırmızı Kalem Edebiyat Öykü Yarışması Sonuçlandı

2023 Kırmızı Kalem Edebiyat Öykü Yarışması Sonuçlandı. Yediveren Yayınları ve Banliyö Ajan…