Hayvan Çiftliği özet… Roman, 1945 senesinde basılmıştır ve bugüne dek birçok dile tercüme edilmiştir. Dünyada en fazla satılan eserler arasında yer alan roman, ilk olarak Türkçeye Halide Edip Adıvar tarafından çevrilmiştir. George Orwell, romanıyla kendisinden sonraki yazarlara da esin kaynağı olmuştur. Edebiyat Çocuk‘ta bugün Hayvan Çiftliği isimli romanın özeti var…
Hayvan Çiftliği Özet-George Orwell
Hayvan Çiftliği isimli roman, eşitlik, adalet ve dayanışma ana fikirlerine görünürlük kazandıran oldukça önemli bir eserdir. İngiltere’de bulunan bir çiftlikten sorumlu Bay Jones’ın çiftliği yönetememesi üzerine hayvanlar, söz konusu durumdan ciddi derecede rahatsız olur. Koca Reis ismindeki domuz gördüğü rüyada çiftliği insanlar yönetmezse durumun daha iyi olacağını belirtir. Adil, eşit ve iyi koşullarda yaşamaları için kendilerini kendileri yönetmelidir. Bunları söyleyen Koca Reis 3 gün sonra ölür. Yem saatlerinin unutulmasıyla hayvanlar isyana girişir ve çiftlik yönetimini hayvanlar kendi üzerlerine alır.
Napeleon ile Snowball isimli domuzlar lider olur. Koca Reis’in rüyasına göre 7 emir yayımlanır ve bütün hayvanlar da bunu kabul eder. Liderlik yapan iki domuz birbirlerini çekemedikleri için mücadele etmeye başlar. Snowball elektrik üretimine yönelik olarak yel değirmeni yapılmasını isteyince Napeleon’un köpekleri onu çiftlikten sürer fakat yel değirmeni yapma çalışması da başlar. Napeleon, başta kabul etmediği bu teklifi sonradan sahiplenir, fikrin kendisine ait olduğunu söyler ve Snowball’u çiftlikten atmak üzere girişimlerde bulunur.
Hayvanlar devrimden uzaklaşmıştır, domuzlar giderek daha fazla kilo almış, öteki hayvanlara daha az yem verilmiş ve bu hayvanlar daha fazla çalıştırılmaya başlanmıştır. Öteki hayvanlar ölmeye başlamıştır. Günün birinde çiftliğe yabancı hayvanlar savaş açar, yel değirmenine zarar verir. Çiftlikte bulunan tüm hayvanlar yaralanır, kimileri de ölür, tüfek sesi duyulur. Bir süre sonra çiftlikteki ilkelerin yazılı olduğu duvardaki kanunlar değişir, domuzları el üstünde tutan prensiplere karşı, çiftlikteki hayvanlar “Bütün hayvanlar eşittir” ilkesini hatırlayarak “Bu nasıl eşitlik?” diye dedikodular yapar. Bunun üzerine duvardaki yazılar değişir ve “Bütün hayvanlar eşittir fakat bazı hayvanlar ötekilerden daha fazla eşittir.” cümlesi yazılır.