Fakir Baykurt Öykü Yarışması başvuruları başladı… “Herkesin bir öyküsü vardır.” Son başvuru tarihi 10 Şubat 2023… Detaylar Edebiyat Çocuk‘ta…
Bu yazıda ne okuyacaksınız?
Fakir Baykurt Öykü Yarışması başvuruları başladı
Sarıyer Edebiyat Günleri kapsamında “Herkesin bir öyküsü vardır” sloganıyla düzenlenen Fakir BaykurtÖykü Yarışması’na başvurular başladı. Son başvuru tarihi 10 Şubat 2023 olan ödüllü yarışmanın sonuçları 26 Mayıs 2023 tarihinde açıklanacak.
Sarıyer Belediyesi, ortaokul, lise, yetişkin ve yetişkin kitap olmak üzere toplamda 4 kategoride düzenlediği yarışma ile ilçe halkının okuma-yazmaya olan merakını arttırıp edebiyatın bütünleştirici etkisi ile öğrenci, öğretmen ve edebiyatseverleri edebiyat dünyasının önde gelen isimleriyle bir araya getirmeyi amaçlıyor. Yarışmanın seçici kurulunda ise; Gönül Simpson, Sezin Mavioğlu, Murat Gürbüz, Hülya Soyşekerci, Halil Genç ve Kadir Yüksel bulunuyor. Son başvuru tarihi 10 Şubat 2023 olan ödüllü yarışmanın sonuçları 26 Mayıs 2023 tarihinde açıklanacak. Teknik şartnameye www.sariyer.bel.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
Fakir Baykurt kimdir?
Fakir Baykurt 15 Haziran 1929 tarihinde Burdur’da doğdu. Köyde yaşayan bir ailenin çocuğuydu. 1948 senesinde Gönen Köy Enstitüsünü tamamladı ve köy öğretmenliğine başladı. 1955 senesinde Ankara Gazi Enstitüsü’nü bitirdi. Mezun olmasının ardından öğretmenlik ve ilköğretim müfettişliğinde bulundu.
Yılanların Öcü ile ün yaptı. ABD İndia Üniversitesi ders araçları konusunda eğitimler aldı. Ülkeye dönmesinin ardından Türkiye Öğretmenler Sendikası’nın kurucularından biri oldu. Türkiye Öğretmen Dernekleri Milli Federasyonu’nda genel başkan olarak bulundu.
1969 senesinde öğretmen boykotlarında dolayı açığa alındı ve istifasunöu sundu. 12 Mart döneminde tutuklandı. Askeri Mahkeme tarafından uzun bir müddet yargılandı ve beraat etti. Beraat etmesinin ardından Almanya’ya gitti. Uzun bir süre orada bulundu ve 11 Ekim 1999 senesinde burada yaşamını yitirdi.
Fakir Baykurt, edebiyat hayatına şiir ile başladı. Orhan Veli’yi takip ederek köy yaşamı temalı şiirler yazdı. Şiirin ardından roman ve öyküler yazmaya yöneldi.
İlk romanı Çilli ve sonraki bütün yapıtlarında anı değil geniş dönemlerinin hadiselerini işledi. Ülkemizdeki köy yaşamını devrimci bir bakış açısıyla aksettirdi eserlerine. Fakir Baykurt köy yazını hareketinin öncülerinden birisi oldu. Köy Enstitüsü’nü bitirdikten sonra bu özelliğine sık sık rastlanmaktadır.
Romanların köy yaşamı, köy yaşamı sorunlarıyla bilinci vb. konulara bulunuyor. Bunun haricinde sıkça ele aldığı öteki konu da göçtür.
Fakir Baykurt’un en mühim yapıtı Yılanların Öcü sinemaya da aktarılmıştır. Bu eserinin ardından yazdığı Irazca’nın Dirliği ile Kara Ahmet Destanı önemli bir üçleme yaratmıştır. Bu eserinde Atatürk’ün devrimlerinin köylere inemediğini eleştirel bir dil ile anlatmıştır.
Tırpan ve Kaplumbağalar adlı romanıysa alegorik bir niteliği vardır. Köy yazını hareketinin öncü isimlerinden birisi olarak Türk yazınına önemli katkılar sunmuştur.