Çocuk kitabı yazmak için ne gerekir? Çocuk kitaplarının özellikleri nelerdir? Çocuk kitabında bulunması gereken hususlar… Çocuk kitabı yazarları hangi noktalara dikkat etmelidir? Bütün bu soruların yanıtı Edebiyat Çocuk‘ta…
Çocuk kitabı yazmak için ne gerekir?
Bir çocuk kitabında bulunması gereken bazı özellikler vardır. Bunlar, çocuk kitabının amacına ulaşması için gereken hususlardır. Bu özellikleri şöyle sıralayabiliriz:
- Ana fikir
- Belli temel kavram ve değerler
- Konular
- Kahramanlar ve yardımcı kahramanlar
- Plan
- Anlatım
- Kavramlar
Çocuklara verilmek istenen ana düşünce oldukça önemlidir. Çocuk edebiyatı, eğitici bir işleve sahiptir. Ana fikir, evrensel, ahlaksal doğruları çocuklara verecek, kişiliğiyle kimliğini geliştirerek, onun toplumda saygın bir yerinin olmasını sağlayıcacak konular olmalıdır.
Bazı temel kavram ve değerler de çocuklara verilmelidir. “Aile, tabiat, iyi ve güzel vb.” ana kavramlar çocuklara yönelik kitapları zenginleştirir. Yazar, bu çerçevede yapıtlarını ele almalıdır. Söz konusu ana değerler, çocukların dünya görüşünü zenginleştirir.
Seçilecek konular
Seçilecek konular, günlük yaşama dönük olmalıdır. İlgi ve beğeni seviyesine uymalıdır. Konular güven verici, çocukların geleceğe ümit ile bakmasını sağlayan, insan ve doğa sevgisini ele alan, değerleri pekiştiren konular olmalıdır. Ulusal değerler, demokratik anlayış, adet ve gelenekler de bulunmalıdır.
Kahramanlarla yardımcı kahramanlar iyi seçilmeli, çocukların yaşlarına uygun kahramanlar yaratılmalıdır. Bu kahramanların sahip olduğu değerler de verilmek istenen değerlerle uygun olmalıdır.
Plan, konu, karakter ve ana fikrin belli bir düzene uygun olarak verilmelidir. Yazınsal türe bağlı olarak farklılıklara sahip olan plan, tutarlı olmalıdır. Temayla konu arasında bütünlük bulunmalı, olaylar devamlı olarak çocuğun ilgisini çekmelidir.
Anlatım, hedefteki kitle olan çocukların anlayacağı düzeyde olmalıdır. Sade, yalın, duru ve açık bir anlatım tercih edilmelidir. Yoğun anlatımdan uzak durulmalıdır. Gündelik yaşamda tercih edilen sözcükler kullanılmalıdır ama belirli sayıda bilinmeyen sözcüğe, öğrenme maksadıyla yer verilmelidir. Üçüncü kişi anlatım tercih edilmelidir ama monolog, bilinç akışı gibi teknikler kullanılacaksa birinci kişi anlatım kullanılabilir.
Kavramlar da iyi tercih edilmelidir. Çağrışım yoluyla öğrenmeye uygun kavramlar, değerleri yansıtan kavramlar çocuk kitaplarında yer almalıdır.