Çocuk Edebiyatı Söyleşiler Bahar Havzalı Şener ile Sıcacık Bir Röportaj

Bahar Havzalı Şener ile Sıcacık Bir Röportaj

0
513

Bu yazıda ne okuyacaksınız?

Bahar Havzalı Şener’in kaleme aldığı, “Tohum Topu” ve “Küçük Hayvanlar” kitapları minikler tarafından çok sevildi. Bu başarının arkasında yatan güzellikleri yazarımızdan öğrenmeye hazır mısınız?

Bahar Havzalı Şener, aynı zamanda sınıf öğretmeni, öğrenci koçu ve eğitmen. Üçüz annesi olan yazarımız, gününün büyük bölümünü çocuklarla geçiriyor ve bundan çok büyük keyif alıyor…

Kısaca; “Bahar Havzalı Şener” kimdir?

1978’de İstanbul’da doğdu. Ankara Üniversitesi’nde Restorasyon ve Konservasyon eğitimi aldıktan sonra Eskişehir Üniversitesi Okul Öncesi Öğretmenliği bölümünü bitirdi. 19 yıldır Anasınıfı Öğretmeni olan eğitimcimiz 12 yıl İstanbul Marmara Eğitim Kurumları’nda anasınıfı öğretmeni olarak görev yaptı.

Aldığı eğitimlerle Öğrenci Koçu ve Masallarla Dans Eğitmeni olan eğitmenimiz çocuklara anlattığı masallarla, oyun yoluyla, müzik eşliğinde duyu, farkındalık ve sosyalleşme çalışmaları yaptırmaktadır. Eğitimcimiz İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi Masal Eğitmenlerindendir ve yetişkinlere masal anlatıcılığı eğitimi vermektedir.

yazar-bahar-havzali-sener-imzaAyrıca “Küçük Hayvanlar” ve Tohum Topuçocuk kitaplarının yazarıdır. Yazdığı çocuk kitapları ile çocuklarda empati yeteneğinin gelişimini ve doğaya karşı farkındalıklarının artmasını hedefleyen atölyeler gerçekleştirmektedir. Kitabın etkinliklerini yaptırırken çocukları eğlendiren, geliştiren, özel hissettiren, mutlu eden bir program uygulamaktadır.

Yine aldığı eğitimlerle çocuklarda “İlgi ve Yetenek Testi” ile “Öğrenme Sitilleri”  uygulayıcısıdır.

Hayatın mucizelerle dolu, rengârenk, temposu hiç bitmeyen, enerjik, üretken olduğuna inanan eğitimcimiz evli ve 9 yaşında iki kızı bir oğlu olan Üçüz Annesidir.

Masalsı günlerde, çocuk düşleriyle buluşmak, tanışmak için “Masallarla Dans” etkinlikleri ve yazar imza günleri yapmaktadır.

Üçüz annesi olmak müthiş bir duygu olmalı. Çocuklarınız için, bol bol masal okumuş olmalısınız;

Ahh evet, mucize diyorum ben onlara çünkü her anlamda mucize gibi geldiler. Yaklaşık on yıldır (anne karnı dâhil 🙂 masallarıma, hikâyelerime maruz kalıyorlar ve çok şükür her hangi bir sıkıntıları yok 🙂 Onlar için hem okudum, hem yazdım ve büyüdüklerinde kitaplarımın ilk editörleri üçüzlerim oldu. Sanırım edebiyata yatkınlar 🙂

Bahar Havzalı Şener; Yazarlığımı üçüzlerime ve minik öğrencilerime borçluyum

Sizi yazmaya özendiren/yönlendiren şey nedir?

Ne zaman ki mucize üçüzlerime (evde, parkta, okulda kısaca) yaşamda başlarından geçen bir olayı, duyguyu, sorunu sorduğumda cevap alamadım, o vakit benzer bir hikâye ile başka çocukların başlarından geçenleri anlattım.  Dinlediği hikâyede geçenleri kendisi ile özdeşleştirip anlamayı, paylaşmayı tercih ettiğini deneyimledim.

bahar-havzali-sener-egitimAynı deneyimi sınıfımdaki minik öğrencilerimle de yaşadım. Bu, kitaplarımın çıkış noktasıydı. Hayatın içinden hikâyelerle, çocuklarımızın yaşamda karşılaşabileceği durumları, başka çocukların dilinden dinleyerek çözüme ulaşabildikleri ve bu açıdan hem ailelere hem de öğretmenlere yol haritası çizen kitaplarım var benim.

Her gün yeni bir hikâyenin yaşanabileceği, güncelliğini koruyan, yazılmayı bekleyen pek çok konumuz, yazılacak daha çok hikâyemiz var. Günün birinde, ele değip, dile gelip okunduğunda, bir çocuğa dahi ulaşıp çözülebilen, değişebilen güzelliklerin yaşanması adına…

Neden çocuk edebiyatı? Anasınıfı öğretmeni olmanızın çocuk edebiyatını seçmenizde muhakkak etkisi olmuş olmalı öyle değil mi?

Elbette, şöyle ki minik öğrencilerimde merak uyandırmayı, okuyan, araştıran bireyler olmalarında rehber olmayı ilke edinmiş bir öğretmen olarak çocuk kitabı dünyasına giriş yaptım. Aslında çocuk edebiyatında güzel kitaplar olduğu kadar maalesef iyi olmayan kitaplar da var. Öğretmen olarak yıllarca elediğim ya da değiştirerek okuduğum kitaplar oldu. Öğretmen yazar olduğunuz zaman çocuk dilini bilen ve çocuklara zararı olmayan kitaplar üretebiliyorsunuz. Benim de ilkem temiz yazılar, iyi hikâyeler, Türkçe’nin doğru kullanılması, resimlerinin de aynı şekilde çocuk ruhuna hitap eden kitaplara imza atmak.

Bahar Havzalı Şener; İçim, dışım çocuk iyi ki de

anasinifi-ogretmeni-bahar-havzali-senerMasal okumayı ve dinlemeyi çok seviyor olmalısınız! Anasınıfı öğretmenleri hiç büyümez diyorlar; İçinizdeki çocuk büyüdü mü yoksa büyümeye hiç niyeti yok mu?

🙂 Hiç hem de… Üstelik çocukluk sadece içimde de değil, içim dışım çocuk 🙂 hayatım çocuk.. İyi ki…  Elbette hayatın bana sunduğu tüm statülerin hakkını vererek yaşamak gerektiğini düşünüyorum.  Öğretmenim, anneyim, birinin en yakın dostuyum, evlat, kardeş, eş’im, kadınım, insanım.. Çocukluğunu iyi ve sağlıklı yaşamış herkes yetişkinlikte ki statülerinin hakkını verir. Biraz da büyüyememek iyidir 🙂

“Tohum Topu” ve “Küçük Hayvanlar” isimli kitaplarınıza ilgi nasıl? Temennileriniz ve beklentileriniz gerçekleşti mi?

tohum-topuİlgi beklediğimden de fazla oldu, bu da tabi çok mutlu etti beni.  Dileğim daha çok çocuğa ulaşmaktı ve evet kitaplarımla pek çok çocuğa ulaştım. Öyle ki il içi il dışı okullar, fuarlar, AVM’ler, belediyeler, festivaller, dezavantajlı çocuk grupları, özel eğitimli çocuklarımız, hatta cezaevindeki çocuklarımıza bile ulaşmanın mutluluğunu yaşıyorum. Ayrıca sesli kütüphanede okuyarak görme engelli çocuklarımıza bile ulaştırdım kitabımı… Daha büyük bir mutluluk var mı?

Eczacıbaşı’nın size getirmiş olduğu “Minik Masallar” projesinden bahseder misiniz biraz?

Eczacıbaşı’nın güzel ve anlamlı bir projesinde tercih edilmek elbette gurur vericiydi. Projede ıslak mendillerin üzerinde yer alacak masalları yazmamı istediler. Yüzlerce eve girecek ve bebeklere, çocuklara okunacak olan masalları yazmak elbette titiz bir çalışma gerektirdi. Kısa masal yazmak,  kısacık bir cümlede çocuklara hitap etmek, konunun özetini doğru vermek uzun masal yazmaktan daha zordur.  Ama sonuç mutlu edici oldu ve üçüzlerim ıslak mendilleri kullananlara “bu masalları annem yazdı” derken duyduğum mutluluk ikiye katlandı 🙂

Kitap yazarken olay örgüsünü önceden mi planlarsınız yoksa yazarken mi gelişir?

Önceden olay örgüsünü planlarım lakin yazarken gelişen iyi bir örgüye de hayır demem.. Daha iyisi gelişmişse ki zaman zaman olur bu, olumlu değişime karşı koymamak gerek.  Yazarken aklınıza ne geleceği belli olmaz…

Bahar Havzalı Şener; Hastanede bile yazmaya devam ettim

“Geceleri yazarım”, “Çay/kahve olmadan yazamam” gibi birtakım yazma ritüelleriniz var mı? Daha çok hangi ortamda yazmayı tercih ediyorsunuz?

Ah siz soruda vermişsiniz zaten cevabı 🙂 çay, kahve ve gece… Kitap taslağı, konu seçimi gibi durumlar günün herhangi bir saatinde bazen hiç beklemediğiniz bir anda gelişse de yazmak için gece ve kahveyi severim… Ama gün içinde bir anda gelen her kelime ya da cümle için de notlar alırım. Çantamda her zaman bir defter, bir kurşun kalem vardır 🙂 Şunu paylaşmadan geçemeyeceğim; üçüzlere hamileyim ve erken doğum riskine karşı bir iki gün hastanede yatmam gerekti. Doktorum personele “hastama gerektiği kadar kağıt verin yoksa hastanenin duvarlarına bile yazacak” diye söylenmişti 🙂 Şükür ki üçüzlerim erken doğmadı ve ben bol bol yazdım…

En sevdiğiniz ve beğendiğiniz çocuk kitapları hangileridir? Bu kitapları sevmenizin nedeni nedir?

Beğendiğim hem yerli hem yabancı çok sayıda çocuk kitabı var.  Behiç Ak kitaplarını çok severim.  Yine bizim topraklarımızdan bir yazar Sara Şahinkanat’ın “Üç Kedi Bir Dilek” kitabı görseliyle de çok etkileyicidir. Okursunuz ve kedi olasınız gelir 🙂 Her çocuğa mutlaka okunması gereken bir başka yazar kısacık ömrüne sığdırdığı hikâyelerle Samed Behrengi’dir. “Sevgi Masalı”, “Küçük Kara Balık“, “Bir Varmış Bir Yokmuş…”  Ve aslında öyle çok ki saymakla bitiremem sanırım… İlk aklıma gelenleri yazmış oldum diyelim.

Beğendiğiniz çocuk edebiyatı yazarları kimlerdir?

Bakınız 10. Sorunun cevabı 🙂 Şaka tabii.. Aziz Nesin, Rıfat Ilgaz, Buket Uzuner, Feridun Oral…. Okuyunca mutlu olursunuz, çocuk ya da büyük fark etmez…

En son hangi çocuk kitabını okudunuz?

Tazecik, yepyeni bir çocuk kitabı okudum. Sevgili meslektaşım eğitimci yazar Azize Köse Arslan’ın “Küçük Dalgıç” kitabı. Çocukları suyun altından, üstüne, oradan deniz müzesine doğru götüren sürükleyici bir öyküsü var. Ben çok sevdim 🙂

Üçüncü kitap geliyor

Edebiyatla ilgili olarak, gelecekle ilgili planlarınız nelerdir? Çocuklar için yazmaya devam edecek misiniz? Minikler için başka projeler de düşünüyor musunuz?

kucuk-hayvanlarYazmaya devam ve evet her kitabım bir proje aslında. Atölye çalışmaları ile çocukları sadece iyi hikayelerle değil söz ve bestesi bana ait aranjör ve vokalini sevgili Arda Gülyan’ın yaptığı şarkılarımla da buluşturarak kitabı içselleştirmelerini gözlemliyorum. Atölyeme katılıp tam 4 ay sonra benimle karşılaşan “sen beni küçük hayvan koruyucusu yapmıştın” diyen çocukların dönüşleri paha biçilemez bir mutluluk.  Hem kitap hem masal hem de atölyelerle ilgili yepyeni projelerim var. Bu arada üçüncü kitabımın müjdesini de ilk size vereyim. Umuyorum Ekim ayında basılmış olacak, hikayesi ve görseliyle çok çarpıcı bir kitap çocuklarımızı bekliyor 🙂 Lansmana sizleri de mutlaka bekliyorum 🙂

Bahar Havzalı Şener; Çocuklarımızın kitap okumasını istiyorsak önce biz anne babalar örnek olmalıyız

Anne ve babalara, çocuk kitabı seçerken hangi tavsiyelerde bulunmak istersiniz?

Bu konuda saatlerce konuşabilirim, özetlersek 🙂 İlk olarak anlatımı, dili, konusu yaşına uygun olmalı ki çocuklarımız kitapları dost bilsin. Kim dostunun anlattığını anlamak istemez ki.. Ayrıca resimlerinin de yaşa uygunluğu başka bir kriter, şunu bilmeliyiz ki kitaplarda ki hiçbir tavşan, ağaç, çiçek, böcek, dağ, deniz, kahraman vs. çocukların hayalindekinden daha güzel değildir.. Mümkünse hayal ettirin… Bu dönemde özellikle ilkokul çağı çocuğu olan pek çok aileden şu şikâyeti duyuyorum “çocuğum kitap okumuyor” okumuyor çünkü rol modeli yok, çünkü hepimizin elinde telefon, kumanda var. Yemek tarifini bile bilgisayardan bakarak yapar olduk.

Bende ailelere soruyorum, “en son ne zaman bir yemek kitabı aldınız” diye, gerek yok ki internette her şey var diyorlar 🙂 Evet her şey internette varken çocuklarımız neden sayfa çevirsin.. Teknolojiyi doğru kullanmaya rehberlik edelim, 7/24 elimizde telefonla çocuklara kitap okutamayız. Kimseyi, özellikle aileleri asla suçlamıyorum, hepimizin hayatı zor, meşakkatli, bir de üstüne çocuk yetiştirmeye çalışmak elbette zor. Lakin çocuklara ayrılan zaman mutlaka bulunmalı, içinde oyun olan, kitap olan, macera olan, doğa olan… Bunu yapabildiğinizde çocuklarınızdan daha mutlu olduğunuzu göreceksiniz…

Çocuk kitabı yazmak isteyenlere önerileriniz nelerdir?

Çocuklar içtenlikle yazılmış kitapları seviyorlar. Dikte edilmiş, ne yapıp ne yapmaması söylenen kitaplar çocukta ki yaratıcılığı da köreltiyor. Merak uyandırmak, düğümlerle karşılaşmak, çözümlere ortak olmak, hayal ettirmek çocuk edebiyatında önemli ölçütlerdir.

Bahar Havzalı Şener; Kitaplar ışığınız olsun

Son olarak; minik okurlarınıza ve ailelerine neler söylemek istersiniz?

Son muu.. bitti miii 🙂 Öncelikle benimle röportaj yaptığınız için çok teşekkür ediyorum, tatlı sorularınızı cevaplamak çok keyifliydi. Çocuklarını kitap fuarlarına, kitabevlerine götüren, çocuklarına yazarlarından imzalı kitaplar alabilen ailelere minnettarım, okuyan nesiller için buna ihtiyacımız var. Çocuklar hayal etmeyi, masalları, kitapları zaten seviyorlar, yeter ki onlara bu şans tanınsın. Benim minik okuyucularıma kitaplarını imzalarken yazdığım cümle ile bitirelim; “KİTAPLAR IŞIĞINIZ OLSUN….”

 

Edebiyat Çocuğa Sevgi ve Saygılarımla…

Birbirinden güzel, birbirinden samimi ve sıcacık cevapları için Sevgili Bahar Havzalı Şener‘e çok teşekkür ederiz. Gelecek günlerde, çok daha fazla, Bahar Havzalı Şener kitapları ve şarkıları ile buluşabilmek temennisiyle…

Daha Fazla İlgili Makaleyi Yükle
Daha Fazla Yükle Haber Servisi
Daha Fazla Yükle Söyleşiler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Karantina Günlerinde Çocuklar İçin Kitap Önerileri: 3-6 Yaş

Bütün dünyayı saran corona virüsü nedeniyle hepimizin evlere hapsolduğu bu günlerde, çocuk…