Aldanmayan Çocuk… Nasrettin Hoca… Nasreddin Hoca fıkraları… En güzel fıkralar… En eğleceli ve komik fıkralar… Detaylar Edebiyat Çocuk‘ta…
Aldanmayan Çocuk Nasrettin Hoca
Papağan Konuşursa Hindi de Düşünür fıkrası için tıklayınız.
Çok inatçı ve kendisine çok güvenen bir çocuk varmış. Bu çocuk, kendisini kimsenin aldatamayacağını iddia ediyormuş. Arkadaşlarının birçoğu, onu aldatmak istemişler. Ama başaramamışlar. Nasreddin Hoca, o sıralarda küçük bir çocukmuş. Bu iddiacı çocuğun gururunu kırmak istemiş. Bir gün yolda ona rastlamış.
“Ben seni aldatırım!” demiş.
Mağrur çocuk ise “Beni aldatacak, anasının karnından doğmadı!” diye kibirli kibirli cevap vermiş.
Küçük Nasreddin, acele bir işi varmış gibi davranarak inatçı çocuğa “Sen burada biraz bekle! Ben şimdi gelir, seni aldatırım,” diyerek oradan ayrılmış.
Mağrur çocuk da Nasreddin’in arkasından bakıyor, kıs kıs gülüyormuş. Bir süre beklemiş olduğu yerde. Aldanmamak için de derin derin düşünmüş. Aklınca her türlü oyuna karşı tedbirler almış. Ama Nasreddin, bir türlü ortalıkta görünmüyormuş. Canı, beklemekten sıkılmış. Önceden tatlı tatlı gülerken kızıp köpürmeye başlamış. O sırada oradan, arkadaşlarından biri geçiyormuş. İnatçı ve mağrur çocuğa “Burada ne bekliyorsun?” diye sormuş.
O da “Nasreddin, aklınca güya beni aldatacakmış… Şimdi gelirim diye gitti. Acele işi varmış. Aradan saatler geçtiği halde hala gelmedi,” demiş.
Arkadaşı kahkahayla gülmüş. “Nasreddin seni bal gibi aldatmış işte. Daha ne biçim aldatmasını bekliyorsun? Seni burada saatlerce bekletmiş ya!” demiş.
Nasrettin Hoca kimdir?
Hayatı hakkında çok fazla bilgi bulunmayan Nasreddin Hoca, 1208 – 1484 yılları arasında, Anadolu Selçukluları döneminde yaşamış efsanevi kişidir.
Nasreddin Hoca’nın gerçekte yaşayıp yaşamadığına dair tartışmalar vardır. Bunun yanında gerçekten yaşamış olduğuna dair bazı belgeler de bulunmaktadır. Bu belgelerden edinilen bilgilere göre Hortu köyünde doğmuştur.
Nasreddin Hoca burada temel eğitimini almış, Sivrihisar’da medresede eğitim görmüştür. Babasının ölümünden sonra memleketinde köy imamlığı görevini üstlenmiştir. Nasreddin Hoca, bir süre sonra Akşehir’e göç etmiştir. Aynı zamanda Akşehir çevresindeki yörelerde de kısa süreli bulunduğu düşünülmektedir.
Nasreddin Hoca Akşehir’de ölmüştür. Günümüzdeki Nasreddin Hoca Türbesi’ne gömülmüştür. Nasreddin Hoca’nın adına anlatılar hikâyeler ölümüyle aynı yüzyıl içerisinde ortaya çıkmıştır. İlerleyen zamanlarda onun adına anlatılan hikâye sayısı binin üzerine çıkmıştır.
Nasreddin Hoca hikâyeleri insanları düşündürmeye yönelik eğlendirici, öğütleyici hikâyelerdir. Sözlerinden bazıları ise atasözü olarak günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Türk milletinin ince zekasını, espri gücünü en iyi şekilde yansıtan kişi olarak Türk Kültür Tarihi’nde layık olduğu seçkin yerini almıştır. Ayrıca 1996 yılı UNESCO tarafından tüm dünyada Nasreddin Hoca Yılı olarak kutlanmış olup günümüzde Nasreddin Hoca adına şenlikler, yarışmalar ve bilimsel toplantılar düzenlenmektedir